Avrupa Birliği; Yapay Zeka Veri İşlemelerinde Yasal Düzenlemeler Yapıyor

20 Ağustos 2024 by Duhan K

Avrupa Birliği (AB), yapay zeka (AI) sistemlerinin eğitim verilerinin şeffaflığına odaklanan yeni bir düzenleme olan Yapay Zeka Yasası'nı tanıttı. Bu yasa, Silikon Vadisi'nin yapay zeka geliştirme ve dağıtım süreçlerindeki gizlilik duvarlarını aşarak, kullanılan verilerin kaynağı ve telif hakları gibi önemli konulara ışık tutmayı hedefliyor.

OpenAI'ın ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarının yükselişiyle birlikte, metin, görsel ve ses üretiminde büyük bir hız kazandı. Ancak, bu gelişmeler beraberinde yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan verilerin kaynağı ve izinsiz telifli materyal kullanımı gibi endişeleri de beraberinde getirdi.

AB Yapay Zeka Yasası, bu tür endişeleri gidermeyi amaçlıyor. Yasa, ChatGPT gibi genel amaçlı yapay zeka modellerini kullanan kuruluşların, eğitim verileri hakkında ayrıntılı özetler sunmalarını şart koşuyor. Bu, telif hakkı sahipleri ve diğer ilgili tarafların haklarını korumayı hedeflerken, yapay zeka şirketleri için ticari sırların ifşası anlamına gelebileceğinden dirençle karşılaşıyor.

Avrupa'da yasa koyucular arasında da görüş ayrılıkları bulunuyor. Bazı milletvekilleri, yapay zeka şirketlerinin veri setlerini açık kaynaklı hale getirmesi gerektiğini savunurken, Fransa gibi bazı ülkeler, Avrupa yapay zeka girişimlerinin rekabet gücünü olumsuz etkileyebilecek katı kurallara karşı çıkıyor.

Avrupayı merkeze alarak koyulmuş tüm kuralların tutarsızlığını ve çifte standartlığını bugüne kadar fark etmiş olan girişimler sormadan edemiyor; ‘tekel yaratmak için önerilen yasalar mı?’

Önerilenler